Mange tak for Kommunebranding13!

By

Halvdelen af landets kommuner var mødt op til en dag med inspiration fra en hel række danske og udenlandske eksperter, heriblandt brandingguruen Wally Olins. Dagen i går, onsdag den 30. oktober, var nemlig dagen for Stagis’ store konference Kommunebranding13. 

Det var især kommunaldirektører, byplanlæggere og kommunikations- og brandingkonsulenter, der havde taget vejen til den gamle københavnske Børsbygning. Her bød Dansk Erhverv, der sammen med avisen Kommunen var partner på konferencen, velkommen i den flotte gamle børssal.

Og på dette sted skal der derfor først lyde en stor tak til de mange deltagere og talere.

Branding er blevet en kommerciel nødvendighed – også for kommunerne

Det er jo ikke den helt store nyhed, at de danske kommuner har fået øjnene op for brandingprocesser. Derfor var målet med dagen da også at komme et skridt videre og få sat fokus på, hvordan branding rent faktisk kan skabe vækst og værdi for kommunerne – en meget aktuel udfordring, set i lyset af, at mange kommuner kæmper med at tiltrække tilflyttere og turister.

En af de første til at kaste lys på denne udfordring var ingen ringere end verdens førende brandingekspert, Wally Olins.  Den 83-årige Olins har i en menneskealder rådgivet selskaber og steder som Volkswagen, London og Portugal om, hvordan de kan udvikle deres brand.

Dagens vært, Nikolaj Stagis fra Stagis A/S (tv.), hilser på dagens hovedtaler, den 83-årige brandingguru Wally Olins.

I sit oplæg satte han fokus på, hvordan man skaber et anderledes bybrand. På en virtuel jordomrejse viste han, hvordan store byer Singapore,London eller Wien har et stærkt brand, som alle kan genkende. Vejen fra disse internationale metropoler til en dansk kommune kan virke lang, men i bund og grund handler det om det samme: Identitet. For selvom – eller i virkeligheden netop fordi – branding ifølge Wally Olins er blevet en ”kommerciel nødvendighed,” så handler det om meget mere og andet end markedsføring. 

Det handler ganske enkelt om, at nøglen til succes ligger i at skille sig ud og være sig selv. Wally Olins opfordrede derfor kommunerne til at stille sig selv nogle helt fundamentale spørgsmål. Hvem er jeg? Hvad gør jeg? Hvad er min personlighed? Hvad vil jeg være kendt for?  

”Hvis du være alt, bliver du intet”

Netop arbejdet med identitet er også helt centralt for initiativtageren til konferencen, Nikolaj Stagis.  Gennem mange års arbejde med branding har han mødt mange kommuner og virksomheder, og hans budskab til kommunerne var klart: ”Hvis du vil være alt, bliver du intet.”

Meget ofte er den kommunale virkelighed dog en anden, for rigtig mange steder rundt om i landet brander kommunerne sig på noget, der lige så godt kunne passe til en hvilken som helst anden kommune.

I sit oplæg demonstrerede Nikolaj Stagis sin pointe ved at vise deltagerne citater fra forskellige kommunale visioner: ”At samtænke vækst og velfærd i nye helhedsorienterede, bypolitiske sammenhænge,” stod der i et af eksemplerne. ”Vi vil styrke erhvervsudviklingen og skabe vækst i kommunen ved at satse på innovation og samarbejde mellem virksomheder og uddannelser,” stod der i et andet.

David Zahle, chefarkitekt for BIG, satte i sit oplæg blandt andet fokus på samspillet mellem byudvikling og identitet.

Det siger sig selv, at deltagerne havde mere end svært ved at gætte, hvilken kommune citaterne stammede fra.  Derfor opfordrede Nikolaj Stagis kommunerne til at turde at skille sig ud fra mængden. Ikke ved at opfinde nye slogans og anden flødeskum på kagen, men ved at se på kommunens autentiske styrker.

En kommunes autentiske styrke finder man i spændingsfeltet mellem kommunens historiske og territoriale arv, dens holdninger og handlinger (herunder evnen til at holde fast i egne mål i stedet for at følge strømmen) og til sidst evnen til at udtrykke sin autenticitet. Disse tre dimensioner – den historiske, den refleksive og den ekspressive autenticitet – er et stærkt værktøj til at grave dybere i spørgsmålet om, hvad der gør kommunen unik. Først da kan man brande sig selv og derigennem skabe forandring og vækst.

Mange spørgsmål til intens debat

Midt på dagen blev talerrækken brudt af en paneldebat. Sammen med Sebastian Zenker og Pekka Timonen, som begge var at finde blandt eftermiddagens talere, svarede Nikolaj Stagis og Wally Olins på de spørgsmål, som publikum havde indsendt på sms i løbet af formiddagen. 

Under paneldebatten svarede Sebastian Zenker, Nikolaj Stagis, Wally Olins og Pekka Timonen på publikums spørgsmål.

Fra dette sted skal der lyde en stor tak til alle, der indsendte spørgsmål på sms. Desværre kunne panelet ikke nå at besvare alle de 30 spørgsmål i løbet af den halve time, debatten varede. Fra Stagis’ side vil vi prøve at besvare de resterende spørgsmål i blogindlæg her på siden.

Til sidst skal der endnu en gang lyde en stor tak til alle deltagere, talere og andre involverede ved Kommunebranding13!