Nyt selvforsynende brandingsystem – borgmestre løser tilflytningsproblemer ved at bytte borgere

By

En ny selvforsynende type branding, hvor borgere med de rette kompetencer flytter til en nabokommune, vil fremover redde Danmark. I år er det Fredericia, Kolding og Vejle der kommer til at opleve store forandringer med det nye projekt, hvor håndværkere, folkeskolelærere og kreative seniorer fra Fredericia skal bytte kommune. En ny cirkulær økonomi, forklarer Stagis.

En af udfordringerne for kommunerne er, at de 98 danske kommuner reelt set konkurrerer om de samme 6 millioner borgere og i sidste ende bruger ressourcer på at kæmpe om de samme tilflyttere i spillet om at blive en god “bosætningskommune”.

Nu lancerer Stagis et nyt bæredygtigt system til kommunebranding, hvor nabokommunerne Fredericia Kommune, Kolding Kommune og Vejle Kommune, bruger Stagis’ selvforsynende brandingmodel, som kan udnyttes, når 3, 4 eller 5 kommuner går sammen om et fælles brandinginitiativ. Grupper af borgere flytter rundt, så hver kommune modtager nye borgere. Modellen gør, at alle de kommuner der deltager, bliver bedre bosætningskommuner og får flere tilflyttere.

“Vi definerer de største udfordringer og problemstillinger i de tre kommuner og finder gennem vores model ud af, hvordan kommunerne bedst kan supplere hinanden,” siger Nikolaj Stagis, adm. direktør i Stagis A/S, “i Vejle har man fx brug for flere håndværkere og sosu-assistenter og dem har man for mange af i Fredericia. Samtidig har Fredericia Kommune i lang tid søgt efter flere pædagoger og lærere til de kommunale folkeskoler, hvilket de kan tiltrække fra Kolding Kommune. Der har lærere og pædagoger længe arbejdet med designprocesser og derfor vinder Fredericia rigtig meget ved at få nogle lærerfamilier til at flytte fra Kolding til Fredericia. Kolding Kommune har længe ønsket at sænke indpendlingen og har brug for at udfolde deres identitet som designby ved at få både flere unge, familier og seniorer, som vil arbejde med kreative fag og der har vi set et match i vækstlaget hos Fredericia Kommune. Det betyder altså, at vi allerede henover sommeren og til efteråret forventer at øge tilflytningen til de tre kommuner med 18-20% i forhold til samme periode sidste år,” fortæller Nikolaj Stagis.

Hos de tre deltagende kommuner er der stor tilfredshed hos borgmestrene og bredt hos økonomiudvalgene, som gennem hele processen har bakket op om den politiske beslutning om at blive selvforsynende i forhold til tilflytningsproblematikken. Stagis forestår tre isolerede kampagner gennem 2015, som tilsammen ændrer dynamikken mellem de tre kommuner, som derved får løst problemerned med både jordsalg og søgningen til børneinstitutioner.

I Kolding Kommune er borgmesteren og byrådet meget stolte over, at være den første kommune der sagde ja til tilbudet om at afprøve Stagis’ nye brandingsystem, målrettet innovative kommuner. Jørn Pedersen (V), borgmester i Kolding Kommune fortæller om projektet, at der nok er et par kommuner rundt om i landet, som vil se misundeligt til trekantsområdet, når det her bliver rullet ud. Man kan hurtigt forestille sig fx Fåborg-Midtfyn Kommune gå sammen med Svendborg og Assens Kommuner om et lignende tiltag, hvor folk på sydfyn flytter til nabokommunen for at løse tilflytningsproblemerne. Det handler jo om at være selvforsynende og prøve at ændre de samfundsdynamikker, som ellers kan være svære at bryde i det, man helt forfejlet kalder Udkantsdanmark, fortæller borgmesteren efter seneste byrådsmøde i torsdags. Borgmesteren overvejer nu selv at flytte til Fredericia Kommune for at hjælpe nabokommunen.

I Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter anerkender man initiativet. Ministeriet overvejer i øjeblikket en model, som gør det muligt at udbrede modellen til resten af landet og potentielt flytninger rundt i Norden.