På udkig efter efterskolens autentiske styrker

By


I går holdt jeg foredrag for 100 oplagte og glade efterskoleledere på Efterskolernes årlige lederkonference i DGI Byen. Før jeg kom på podiet var der præsentation af samtlige fremmødte og fællessang. Ikke noget med at sidde og pippe ned i sangbogen – der blev sunget igennem! Min kollega Louise og jeg diskuterede, om ikke vi skulle indføre fællessang på kontoret – der var høj energi og masser af fællesskab i det. Mit foredrag handlede om autentisk identitet og så forsøgte jeg at udfordre  efterskolelederne i forhold til efterskolernes identitet. Er hver efterskole god nok til at finde sine særlige styrker og dyrke både ledelse, aktiviteter, organisering og kommunikation ud fra netop “min” efterskoles styrker? Vi havde en rigtig god debat med gode spørgsmål, gode kommentarer og reflektioner. Heine Boe fra Efterskolen for Scenekunst (tidligere Femmøller Efterskole, som Stagis har udviklet identitet for) sagde, at det var overraskende, at “sådan en reklamemand (jeg kunne ikke dy mig for at gøre indsigelser mod dén titel) kom og skulle tale om kommunikation, men så talte om alt det, der ligger før kommunikationen – nemlig hvem man er”. Rigtig god pointe, for det er afklaringen af identitet, der er grundlaget for god kommunikation.

Efterskolen

I forbindelse med lederkonferencen har jeg skrevet en artikel, som berører nogen af de emner, jeg fortalte om, og som vi diskuterede efterfølgende. Jeg kaldte den “På udkig efter efterskolens autentiske styrker” og den kan downloades på stagis.dk. Den kan også ses i færdig form på Efterskolebladets hjemmeside.

Tilbage i 2006 – 2008 bloggede vi en del om uddannelse, efterskoler og skolevalg – indlæggene kan findes her på bloggen ved at trykke på “Categories” og vælge dette emne.