Unikke slogans skabes i fællesskab

By

“Jeg var engang i Varde og tale om branding med byrådet. Der var en, der rakte fingeren op og spurgte: ‘Hvad nu, hvis vi slet ikke har noget særligt at blive kendte for?’. Der har jeg det ligesom kranføreren i ‘Gummi-Tarzan’: ‘Der er altid noget, man er god til, man skal bare finde ud af, hvad det er’. Jeg tror, at alle kommuner kan finde en unik identitet,” fortalte Nikolaj Stagis til Kommunikationen.dk i et interview om byer og kommuners slogans. Heldigvis har Varde Kommune og de fleste andre kommuner i Danmark rigtig meget at byde på og derfor masser at formidle i deres kommunikation og i slogans. Men det er ikke alle der lykkes lige godt med de mange slogans.

Kommunikationen.dk har undersøgt 40 kommuners slogans og payoffs og beskriver, hvordan nogen kommuner med få ord kan sætte på spids, hvad kommunen står for, men også andre der i bedste fald kan være ligegyldige. Eksempelvis er det uklart, hvad Odsherreds “Tid til livet” eller Ikast Kommune “I hjertet af Jylland” skal opnå.

”Helt overordnet er kommunerne ikke særligt gode til at gøre opmærksom på, hvad der er det særlige ved netop deres kommune. Det er uklart, hvad de står for, og hvad de gerne vil kommunikere,” siger Nikolaj Stagis.

Desværre kan flere af kommunernes slogans og visioner opfattes så generiske, at de lige så godt kunne høre til en hvilken som helst anden kommune. Et godt slogan skal både sælge kommunen til omverdenen, motivere kommunalt ansatte og være til glæde for borgerne. Og så skal slogannet udtrykke det, der er særligt ved kommunen: en mentalitet, en beliggenhed, en teknologi eller en type af virksomhed.

Et eksempel på en god kommunevision, der fremhæves på kommunikationen.dk, er Kolding kommunes ”Vi designer livet”. I 2012 hjalp Stagis Kolding Kommune med at kortlægge deres identitet og udvikle kommunens nye vision, som skulle skabe en positiv udvikling frem mod 2022.

Kolding

Stagis hjalp Kolding Kommune med at udvikle deres vision og payoff “Vi designer livet” i 2012.

I udviklingen af Kolding Kommune var borgerinvolvering en hjørnesten i processen og den endelige vision er et produkt af forløbet, som spandt over 10 måneder og involverede næste 1000 lokale borgere, erhvervsfolk, ildsjæle og politikere.

Eksempelvis deltog mere end 600 koldingensere i en workshop, hvor de satte deres præg på den fremtidige vision. Og med udgangspunkt i et visionsseminar var byrådet kommet frem til tre potentielle retninger, som borgerne skulle vælge mellem:

  • Den frivillige designby
  • Den driftige designby
  • Den dygtige designby

 

“Den driftige designby” blev klart foretrukket af borgerne og dannede grundlag for den vision, som Kolding Kommune bruger i dag og som også udtrykkes i kommunens slogan “vi designer livet”. Her er det nemlig ikke kun forbeholdt designere at designe – det er noget alle gør; de ældre, skolebørnene, sosu-assistenten, politikeren og designforskeren. På den måde bliver Koldings slogan udtryk for en overbevisning, et mindset og en livsstil.

Til efteråret kommer vi igen til at tale om byer og steders branding når vi for tredje gang afholder Kommunebranding-konference. Mere om det til august!

The Danish website Kommunikationen.dk has written an article about good and bad municipal slogans. Nikolaj Stagis was interviewed for the article, where he noted that when good slogans are created, it’s because citizens are involved. He also points out that bad slogans are often generic and doesn’t point to any particular inherent strength in the municipality.