En IT-supermagt baseret på en kerne af opfindsomhed

By

Apple som brand drejede sig i mange år om Steve Jobs. Efter hans død er det lykkedes at videreudvikle brandet og slå flere økonomiske rekorder.

Virksomheder som Apple opfattes på sit felt som så originale, at det virker, som om de agerer på deres eget isolerede marked uden konkurrenter.

Apple er blevet en it-supermagt, skriver Politikens økonomi-sektion i dag. Min chef Nikolaj Stagis er interviewet og fortæller lidt om, hvordan det er lykkedes Apple at holde fast i kernen  – også efter Steve Jobs’ død.

Det er en af de virksomheder, der bliver beskrevet i bogen Den autentiske virksomhed, som er skrevet af Nikolaj. Den autentiske identitet danner grundlag for at skabe vækst og profitabilitet. Det er nemt at se i disse dage, hvor Apple igen og igen sætter økonomiske rekorder. Blot to uger efter at Apple kunne fremlægge det største kvartalsoverskud i verdenshistorien, passerede virksomheden tirsdag endnu en historisk milepæl på børsen i New York. En stigning på knap to procent var nok til at sende Apple op over et lukkeniveau på 700 milliarder dollar i markedsværdi for første gang i Apple – og noget selskabs – historie. Omregnet til danske forhold er det 4683 milliarder.

Apple er dermed endnu en gang med til at slå deres position som verdens mest værdifulde selskab fast. Det er blandt andet lanceringen af betalingsservicen Apple Pay, der har været med til at bidrage.

Fankultur
Apple er om nogen lykkedes med at skabe identifikation og dermed et engageret community omkring brandet.

Og hvordan klarer Apple så tiden post-Jobs? Markedet er udvidet, og kineserne køber også de dyre produkter. Apple går forrest i kampen mod klimaforandringerne ved at investere i et solcelleanlæg i hjemstaten Californien. Det koster 850 millioner dollars og skal forsyne kontorer og butikker i staten med vedvarende energi. Det kommer også til betyde besparelse i Apples energiforbrug. Investeringen har endda har fået ros fra Greenpeace.

Det er en ledelsesmæssig ændring fra Steve Jobs’ tilgang til at være direktør. Markedet har reageret positivt på ændringen, senest med rekorden på børsen. Nok fordi den falder helt i tråd med den eksisterende fangruppes syn på vedvarende energi. Det er ikke bare sympatisk, det virker også troværdigt.

Markedet forventer nye produkter
Apple er nødt til at blive ved med udvikle sine produkter for at blive ved med at leve op til investorernes forventninger. Apple har tidligere udviklet sit eget marked med iPod’en, iTunes, iPhone og iPads. Spørgsmålet er, om det ur, der bliver lanceret til april, kan gøre det samme.

”De har i langt højere grad fokus på kundernes brugeroplevelse. Det ser vi blandt andet med musikhandlen iTunes, som revolutionerede distribution af musik, og ikke mindst deres nye satsning på betalingssystemet Apple Pay, hvor de så småt bevæger sig ind i finansverdenen. De er enormt gode til løbende at udvide deres forretning ikke bare med nye produkter, men særligt de nye services sprænger de sædvanlige rammer for en it-virksomhed,” fortæller Nikolaj Stagis.

Læs hele artiklen hos Politiken.dk.

As a brand, Apple has succeeded in escaping the orbit of Steve Jobs, developing the brand and setting numerous economic records. Today, Politiken’s economy section reported that Apple has become an IT-superpower. In the newspaper article, Nikolaj Stagis attributes Apple’s power to their ability to hold on to their core – even after Jobs’ death.

As one of the companies described in Nikolaj’s book, The Authentic Company, Apple’s authenticity is arguably one of the root causes behind their growth and profit. And on Tuesday this week, Apple passed yet another economic milestone, as the first U.S. company to close a market capitalization above $700 billion.

And with a dedication attributable to self-identification, the Apple fans-base has expanded in recent years: an emerging Chinese market and a greener approach has landed more devices in hand and delighted the existing fans.